Spotkanie z czekoladą

Dnia 16 marca 2017 roku czwórka laureatów konkursu „Bożonarodzeniowe wypieki i desery” wraz z cukiernikami ZS nr4 wzięło udział w szkoleniu prowadzonym przez Mistrza Świata w Cukiernictwie Mieczysława Chojnowskiego. W trakcie szkolenia uczniowie szkół mieli okazję przygotować własne tabliczki czekolady, nadziewali trufle, robili praliny. Uczyli się także techniki temperowania czekolady. Dla młodych ludzi ogromnym przeżyciem było nie tylko tworzenie słodkich dzieł, a może przede wszystkim spotkanie Mistrza Świata, który wprowadził ich w nieodgadniony świat czekolady. Naszą szkołę reprezentowali:
– Agnieszka Maciąg klasa IVh
– Maciej Matyja klasa IV ja
– Maurycy Rupociński klasa IV ja
– Wojciech Schmidt klasa IVja
Mamy nadzieję, że uczniowie przełknęli „słodkiego bakcyla” i obudzili w sobie prawdziwą pasję.

Nauczyciele przedmiotów zawodowych – gastronomicznych.

Inne posty

Skip to content